Gebruik van icepacks groeit in de AGF, vooral door online verkoop
Broccoli op transport naar Spanje, vaak gaat er over de kist nog een flinke schep ijs over om het product in optimale conditie te houden tijdens het transport. Het nadeel is echter dat het een smeerboel wordt bij aankomst. Overal lekwater onder de pallets en ook wat betreft hygiëne kan men er vraagtekens bij zetten. Met een icepack heb je dat probleem niet, daarnaast zijn op deze manier de temperaturen voor een bepaald product beter af te stemmen.
Inter Fresh Concepts uit Noordwijkerhout is specialist in het aanbieden van dergelijke oplossingen. “Vooral met de AGF-sector hebben wij feeling omdat ons bedrijf daar zijn achtergrond in heeft,” vertelt Leon Hoogervorst, directeur bij Inter Fresh Concepts. “Wij kunnen de klant dan ook voorzien van een snelle, praktijkgerichte oplossingen of adviezen.”
De icepacks van Inter Fresh Concepts worden vooral gebruikt om de kwaliteit te waarborgen van groenten en fruit bij wisselende temperaturen. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren bij het crossdocken waarbij de producten moeten wachten op de volgende vrachtwagen of op de terminal van de luchthaven voordat de lading in de buik van het vliegtuig verdwijnt. “Met de icepacks kan je de temperatuur blijvend garanderen tijdens de gehele reis. Voor onze icepacks maken we ook gebruik van verdikt ijs waardoor we meer dan 24 uur kunnen koelen, dat is een verdubbeling dan wat je normaal kunt koelen met reguliere koelelementen. Bij luchttransport maken we ook veel gebruik van isolerende pallethoezen die de goederen beschermen tegen temperatuurswisselingen.”
De laatste maanden zag Leon een stijgende vraag naar dergelijke koelelementen vanuit de kant van de retail. “Het coronavirus heeft gezorgd voor een groei in het aantal online bestellingen wat gedaan wordt bij een supermarkt. De bezorgservice van de grote retailers leveren deze bestellingen af tot aan de deur en dat gebeurd vaak in lichte bestelwagens die niet geconditioneerd zijn. Met de koelelementen zijn deze producten echter lang genoeg koel te houden en het voordeel is men ze kan hergebruiken. De afgelopen week met de hittegolf zagen we zelfs een piek in de vraag. Veel handelaren willen dan meer zekerheid met een koelelement. Voor zowel de kwaliteit als voor de controles van de NVWA.”
Duurzaamheid is ook een thema waar Inter Fresh Concepts zich op stort. “We zijn nu vooral bezig met het ontwikkelen van klimaat neutrale verpakkingsoplossingen. Sinds kort hebben we naast de Ice Pack Eco ook de EcoCoolBox. Dit is een isolatiedoos met gelijke isolatie eigenschappen aan dat van EPS maar dan van 100% karton.”
Niet alleen worden de koelelementen gebruikt voor het overbruggen van de transittijd tussen de cel en de vrachtwagen maar ziet Leon ook steeds meer kansen voor het optimaal houden van de temperatuur. “Dit is al erg bekend in de farmaceutische industrie maar wie weet liggen daar ook kansen voor de AGF. Zo hebben we een aantal koelelementen in het assortiment waarmee je de temperatuur op bijvoorbeeld 15 graden kunt houden. Dat komt omdat de gel in deze verpakkingen zo is aangepast dat het smeltpunt pas rond deze temperatuur ligt.”